Mate on piristävä juoma, jota valmistetaan yerba mate -puun kuivatuista lehdistä. Luonnon terveysjuoma sisältää paljon antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Matessa on kofeiinia, mutta se virkistää lempeämmin ja tasaisemmin kuin kahvi. Perusmaku on kitkerä ja maanläheinen.

Mate on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa se on rakastettu ja sosiaalinen juoma.

 
Mitä mate sisältää?

Ravintopitoinen yerba mate -kasvi sisältää paljon antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Etelä-Amerikassa sitä on käytetty luonnonlääkkeenä vuosisatojen ajan. Matessa on enemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä tai punaviinissä. Antioksidenteista polyfenolit lisäävät puolustuskykyä ja estävät solujen vanhenemista.

Mate sisältää etenkin C-vitamiinia, mutta myös A-, B- ja E-vitamiineja. Nämä vahvistavat elimistön puolustuskykyä, edistävät aineenvaihduntaa ja helpottavat ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi matessa on aivotoiminnalle tärkeää magnesiumia, josta länsimaissa ihmisillä on usein pulaa. Matenjuoja saa myös esimerkiksi kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, natriumia ja kaliumia.

Yerba maten piristävä alkaloidi on kofeiini. Se stimuloi hermojärjestelmää, kirkastaa mieltä ja parantaa fyysistä suorituskykyä. Matessa kofeiinia on vähemmän kuin kahvissa, mutta enemmän kuin teessä. Kahvin tavoin mate sisältää teobromiinia ja teofylliiniä, jotka piristävät, poistavat nestettä ja nopeuttavat virtsaneritystä.

Maten tuomaa virkistystä kuvaillaan kahvia levollisemmaksi, minkä arvioidaan osin johtuvan sen antioksidanteista. Yksi matekupillinen sisältää tuotteesta riippuen noin 25–150 milligrammaa kofeiinia. Jos kuppiin laittaa 50 grammaa materouhetta ja juo siitä pillillä puoli litraa matea, kofeiinia liukenee erään tutkimuksen mukaan keskimäärin 520 ja enimmillään 900 milligrammaa.

Mate nopeuttaa ruoansulatusta ja ehkäisee siten ummetusta. Sen väitetään myös helpottavan krapulaa, vähentävän veren kolesterolipitoisuutta ja pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Yerba matea on ravintopitoisuutensa vuoksi käytetty myös laihdutusvalmisteissa, koska se ehkäisee nälän tunnetta ja poistaa nestettä.

Lisäksi mate sisältää esimerkiksi flavonoideja, hiilihydraatteja, kuitua, proteiinia, parkkihappoa, aminohappoja ja lehtivihreää. Moniin yerba mate -laatuihin jätetään lehtien ohella kasvin varrenpaloja. Ne pehmentävät juoman kitkerää perusmakua.

Mate­välineet

Etelä-Amerikassa matea juodaan perinteisesti suodatinpillillä, jonka päässä on siivilä. Tällöin lehtirouhetta laitetaan kuppiin enemmän, jolloin maten olemus aromeineen välittyy syvemmin ja kokemus on kokonaisvaltaisin. Matea voi myös hauduttaa ja juoda teen tapaan, jolloin tavallinen kuppi sopii juontiastiaksi.

Perinteinen matekuppi on valmistettu pullokurpitsasta. Nykyään kuppeja valmistetaan myös esimerkiksi puusta, metallista, keramiikasta, lasista ja muovista.

Matea voi juoda suodatinpillillä eli bombillalla myös tavallisesta kahvi- tai teekupista. Pillin päässä on sihti, joka suodattaa juoman suuhun ja jättää rouheen ulkopuolelle. Pilli sopii mainiosti myös muiden haudukkeiden, kuten minttu- tai kamomillateen nauttimiseen.

Maten valmistus

Pillillä juotuna: Lämmitä vesi 70–80-asteiseksi. Ehdoton maksimi on 85 astetta, muuten maku, ravintoaineet ja ryhti lässähtävät. Laita yerba mate -rouhetta kuppiin noin puolet tai kaksi kolmasosaa kupin tilavuudesta. Mitä enemmän rouhetta, sitä vahvempi maku. Pillin pään on tärkeää peittyä rouheen alle.

Peitä kupin suu kämmenelläsi ja ravista, jolloin rouheeseen jäänyt pöly irtoaa käteen. Pöly ei ole vaarallista, mutta se tukkii helposti pillin. Aseta pilli rouheen alle. Kaada 70–80-asteista vettä hitaasti pillin viereen. Voit aluksi kaataa osissa, sillä turpoava rouhe imee vettä. Ime kuppi tyhjäksi niin, että pilli kurahtaa. Kaada lisää vettä ja toista niin kauan kuin haluat.

Haudutus teenä: Lämmitä vesi 70–80-asteiseksi. Kiehuva vesi tuhoaa maten maun ja tappaa monet ravintoaineet. Jos käytät irtorouhetta, ravistele siihen jäänyt ylimääräinen pöly pois. Hauduta noin neljä minuuttia.

Suodattimelliset juomapullot, teepuristimet ja pressopannut: Moni suomalainen matenjuoja käyttää näitä. Rouhe laitetaan astian osaan, josta filtteri suodattaa nesteen. Huomioi, että mahdollinen pitkä haudutusaika voi tehdä mausta ylikitkerän.

Mikäli et ennestään ole kitkerien makujen ystävä, voit halutessasi lisätä mateveteen hunajaa. Pillin viereen voi laittaa myös sokeria ennen veden kaatamista. Tämä saattaa helpottaa maten makuun tutustumista.

Näin maku kestää pidempään

Mate on alun perin sosiaalinen juoma, jonka on tarkoitus säilyä maukkaana. Maku säilyy parhaiten, kun osa rouheesta pysyy kuivana. Kun olet ravistellut rouheesta pölyt, kallista kuppia. Tavoite on, että rouhe asettuu kupissa kaltevaan tasoon. Tällöin ylin rouheosa pysyy varmimmin kuivana vettä kaadettaessa. Aseta pilli kupin kohtaan, jossa kalteva rouhe on matalimmillaan.

Kaada 70–80-asteista vettä pillin viereen. Lopeta kaataminen ajoissa, jotta vesi ei kastele rouheen yläosaa. Ime kuppi tyhjäksi ja kaada lisää vettä aina pillin viereen samaan kohtaan. Kun maku alkaa heiketä, voit kastella myös rouheen kuivan osan.

Jotkut matenjuojat turvottavat aluksi rouhetta lirauksella haaleaa vettä. Tämä tapahtuu ennen pillin asettamista ja kuuman veden kaatamista kuppiin. Kikka ei kuitenkaan ole välttämätön, mikäli vesi on oikeanlämpöistä (alle 85 astetta).

Mate­sanastoa
Bombilla
Matenjuontiin käytetty suodatinpilli espanjaksi. Kirjaimellisesti pikkupumppu.
Mate
Matejuoma tai kuppi, josta matejuoma nautitaan.
Maté
Mate englanniksi. Aksenttimerkki erottaa sanan toveria tai parittelua tarkoittavasta mate-sanasta.
Matee
Suomessa käytettävä nimitys matesta ja yerba mate -puusta.
Yerba
Maten valmistamiseen tarvittava, yerba mate -puusta saatava rouhe. Puuta ei Etelä-Amerikassa kutsuta yerbaksi, vain rouhetta.
Yerba mate
Etelä-Amerikassa kasvava puu, jonka kuivatuista ja jauhetuista lehdistä valmistetaan mate-juomaa. Latinaksi Ilex paraguariensis.

Lähde: Johanna Pohjola: Etelä-Amerikan voimajuoma (Into Kustannus 2013)

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot